Najljepši automobili ipak dolaze iz Italije: Najbolji dokaz za to je ovaj dragulj

Posljednjih godina mnogo pažnje se posvećuje dizajnu autobobilla, a mnogi u prvi plan guraju Britance, pogotovo Aston Martin. Ipak, kada je o dizajnu riječ, zasigurno najveći umjetnici su ipak Italijani.

Bilo da je riječ o malim automobilima, kompaktima, limuzinama ili sportskim vozilima, italijanska autoindustrija u dizajnu je napravila izuzetna ostvarenja. Od malenog “fiata 500” preko “punta”, pa do “GTV-a” i “quattroportea”, sve su to remek-djela dizajna. A pritom se veličina iz Ferrarija, Lamborghinija i Lancije nismo ni dotaknuli.

Za najnoviju iznimno lijepu stvar zaslužna je jedna prerada, koja se pojavila ovih dana na Torinskom salonu automobila. Kao osnova je poslužio jedan od najljepših “malih” coupea – “alfa romeo 4C”, a onda je prešao na drugu, zločestu stranu, i nastao je “artigianale 001”.

Dizajn potpisuje Umberto Palermo, a nakon temeljite prerade, automobil je duži oko 30 cm, širi je 6 cm, a uvis je “narastao” nešto manje od 2 cm.

Nešto manje inspirativna je izvedba enterijera, a mjesta ima isključivo za plemenite materijale, kožu, aluminij i karbon.

Najveća pohvala Alfi je to što nisu dirali mehaniku. Barem motor, što i ne čudi s obzirom na to da je ispod poklopca 1,75-litreni turbo dragulj s 240 KS i 350 Nm. Nešto preko četiri sekunde za sprint do 100 km/h i 257 km/h maksimalca su sasvim respektabilne vrijednosti. Motor definitivno ne treba posebno predstavljati, dovoljno je poslušati njegovo buđenje u videoprezentaciji.

Izvor: Index.hr