Kosovo spremno za sporazum sa Srbijom

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi izjavio je danas da samo evropsko Kosovo i evropska Srbija mogu da okrenu region prema Zapadu.

Govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu američkog kontinenta (IEFA), koji se održava u Montrealu, u Kanadi, Thaçi je ocijenio da Zapadni Balkan nikad nije imao bolju priliku nego sada da izgradi stabilan mir jer, kako je ocijenio, sve države regiona međusobno sarađuju.

„Treba da se iskoristi ovaj trenutak i da EU otvori vrata Zapadnom Balkanu“, rekao je Thaçi.

Govoreći o dijalogu sa Beogradom, kosovski predsjednik je rekao da će se nastaviti „narednih dana ili nedjelja“, i ocijenio da će biti teški.

„Dijalog neće biti lak, ali biće istorijski i bez alternative. Dijalog treba da se zaključi rezultatom ‘win-win’ (obostranog uspjeha) i za Kosovo i za Srbiju, sa evropskim vrijednostima i evropskim standardima“, kazao je Thaçi.

Navodeći da i Kosovo i Srbija teže ulasku u EU, Thaçi je ocijenio da se volja građana za evropske integracije „ne može ostvariti bez normalizacije i pomirenja dvije zemlje i dva naroda“.

„Očekujem rukovodeću ulogu i novu dinamiku Evropske unije i snažnu podršku SAD, kako bi se ovaj proces zaključio uspješno, što je to prije moguće, na dobrobit svih“, kazao je Thaçi, i istakao da je Kosovo „spremno za dijalog i sporazum sa Srbijom“.