Da li je na pomolu Rambuje 2

Beogradski mediji preneli su informaciju da postoje šanse da odnos Beograda i Prištine po pitanju Kosova bude rešen organizovanjem međunarodne konferencije, uz učešće “najvećih svetskih igrača”. Poznavaoci političkih prilika na Kosovu različito ocenjuju ovu najavu.

Medijator dijaloga Prištine i Beograda u Briselu je Evropska unija. Kako bi dve strane došle do konačnog rešenja, mediji najavljuju i uključivanje SAD i Rusije. Ovo je realan ishod dijaloga Beograda i Prištine, smatra potpredsednik Srpskog nacionalnog foruma Živorad Lazić.

“Uzimajući u obzir da dosadašnji pregovori Beograda i Prištine nisu dali velike rezultate, jedino rešenje je uključivanje važnih predstavnika međunarodne zajednice, to je jedina garancija da će doći do realizacije eventualnog sporazuma ili dogovora”, rekao je za RTK2 Lazić.

Ne postoji šansa za organizovanje “Rambujea dva”, poručuje profesor Ustavnog prava Mazlum Baraljiu i dodaje da Kosovo neće pregovarati o svojoj nezavisnosti.

“Rambuje 2, ili neki drugi sličan pokušaj, neće uspeti. Ne mogu se kod suverenih zemalja stvari vraćati unazad. Ne znam odakle dolaze takve inicijative, jer se same svetske sile ne bi dogovorile. Prošlo je deset godina od proglašenja nezavisnosti, Kosovo je svetski priznato, može se razgovarati samo u Briselu i da se tamo završi dijalog”, kazao je Baraljiu.

Beogradski mediji navode da je cilj nove konferencije ispravljanje grešaka iz pregovora u Rambujeu, 1999.godine, zbog kojih su pregovori i propali.

 

Izvor: RTK live