Avantura od 18 dana: Slavni engleski sudija na SP u Rusiju putuje biciklom

Šok je za engleski fudbal bio je FIFA-in spisak sudija za Svjetsko prvenstvo i činjenica da prvi put nakon 80 godina nema nijednog Britanca.

Ali ko kaže da u Rusiji neće biti ni jednog engleskog sudije? Martin Atkinson odlučio je biti u Rusiji i to čak u središtu pažnje (što inače nije dobro sudijama), piše Goal.

On će, naime, otići u Rusiju kao navijač, i to 2.750 kilometara na biciklu!

Atkinson je dio grupe koja humanitarno biciklira od engleske baze St George’s Park u Staffordshireu do Kalinjingrada, gdje igra posljednju utakmicu grupe, 28. juna protiv Belgije.

Uz njega “pedalirat” će njegov kolega Jon Moss, 18 dana kroz Francusku, Belgiju, Holandiju, Njemačku i Poljsku. A još prije odlaska skupili su već 52.000 funti od željenih 60.000.

– Ovo je velik izazov. Prije dvije godine biciklirali smo do svih 20 premijerligaških stadiona, oko 1.600 km. Govorimo da će to biti 18 dana patnje, ali kako je svrha humanitarna, spremni smo podnijeti bol – kazao je Atkinson.

Mark Clattenburg bio je jedini Britanac na listi 2016. godine, ali je prepustio svoje mjesto kad je otišao u Saudijsku Arabiju. Clattenburg je sudio finale OI 2012. godine, finale Lige prvaka 2016. i EURO 2016, dok je njegov sunarodnjak Howard Webb sudio finale SP-a 2010.

– U zadnjih osam godina postigli smo nešto nevjerovatno kao skupina sudija. Nažalost, okolnosti se mijenjaju i sad nemamo sudija na SP-u. Ali nije razlog njihova (ne)sposobnost… – istakao je Atkinson.

Izvor: Faktor/Goal