Thaçi: Kosovo razume stav Španije, ali Kosovo nije Katalonija

Priština “razume” odluku španskog premijera Mariana Rajoya da ne prisustvuje samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji, ali “Kosovo nije Katalonija”, izjavio je predsjednik Kosova Hashim Thaçi.

“Naravno, ni pod kojim uslovima, neko može da povuče paralele između nas i Španije, jer Kosovo nije Katalonija”, izjavio je Thaçi za briselski portal Euraktiv.

Thaçi je na marginama jučerašnjeg samita rekao da Kosovo ima prijateljska osjećanja prema Španiji i da poštuje demokratsku tradiciju Španije i njen teritorijalni integritet.

“Razumemo osjetljivost pitanja u Španiji i nastavićemo da budemo prijateljske zemlje. Prije ili kasnije svi ćemo biti članovi jedne velike porodice, EU”, izjavio je Thaçi.

Rahoj je 23. marta rekao bugarskom premijeru Bojku Borisovu da neće prisustvovati samitu EU – Zapadni Balkan jer ne želi da sedi sa istim stolom sa Kosovom.

Španija, sa još četiri zemlje EU, nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Euraktiv navodi da je glavni razlog to što te zemlje strahuju od separatizma na svojoj teritoriji i ne slažu se s načinom na koji se Kosovo otcepilo od Srbije.

Imajući u vidu osjetljivu političku situaciju, dodaje portal, Rajoy nije želeo da doliva ulje na vatru i pokrene debatu u Španiji o dvostrukim standardima u pogledu kosovske i katalonske nezavisnosti.

Na sastanku šefova država ili vlada zemalja EU i Zapadnog Balkana, Španiju je predstavljao njen ambasador u EU.

Euraktiv je dodao da su mnogi posmatrači primjetili “paradoks da za razliku od Španije, Srbija nema problem da sedi za istim stolom s Kosovom, ili da se rukuje sa kosovskim liderima”.