Platini: Namjestili smo protivnike u finalu Svjetskog prvenstva 1998. godine

Nekadašnji predsjednik UEFA-e Michel Platini suspendovan je iz nogometa zbog korupcije, a sada tvrdi da je Svjetsko prvenstvo 1998. godine bilo namješteno kako bi u finalu igrali Brazil i Francuska.

Naime, Platini tvrdi da su mali trikovi tokom žrijeba osigurali duel dvije moćne ekipe tek u finalu, u kojem je Francuska slavila rezultatom 3:0.

“Poslužili smo se trikovima kada smo radili kalendar. Samo smo Brazil i mi morali završiti prvi u grupi te se nismo mogli sresti prije finala. Na kraju se to i dogodilo. Nismo se dosađivali šest godina s organizacijom Svjetskog prvenstva da se ne bismo poslužili trikovima. Kada igrate kod kuće, želite uživati u nekim stvarima. Mislite li da ostali domaćini nisu radili isto? Finale s Brazilom bio je san svima”, rekao je Platini, a prenose vodeći britanski mediji.

Podsjetimo, Brazil je uoči turnira bio prva ekipa svijeta i delegiran je direktno u grupu A, dok je Francuska bila domaćin i na drugom mjestu FIFA-ine liste te je bila svrstana u grupu C, odnosno na suprotnoj strani žrijeba.

Brazil i Francuska su osvojili prva mjesta u grupama, zatim prošli nekoliko prepreka i stigli do velikog finala u kojem su slavili domaćini turnira.

(Klix)