MSP Kosova: Ponovo privedeni srpski pripadnici KBS-a

Dvojicu srpskih pripadnika Kosovskih snaga bezbjednosti privele su srpske vlasti nakon što su juče prešli prelaz Brnjak, saopštilo je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova. Podsjećaju da je ovo novi slučaj, nakon onog od kraja aprila kada je priveden M.Š. i protestuje zbog, kako su naveli, tendencioznog ponašanja prema “članovima kosovskih institucija sa posebnim akcentom na članove KBS-a i zajednicu kosovskih Srba”.

“Ministarstvo spoljnih poslova izražava ogorčenje i duboku zabrinutost zbog nastavka i ponavljanja takvih postupaka od strane vlasti u Beogradu, kojima je izgleda primarni cilj da zastraše, povećavajući pritisak i, korišćenjem ucijena, spreče integraciju kosovskih Srba u institucionalni i društveni život Republike Kosovo,” ocijenjuje se u saopštenju MSP-a.

Istovremeno pozvali su vlasti u Beogradu da:

“Napuste politiku ucjenjivanja i zastrašivanja kosovskih Srba kako bi mogli slobodno i mirno da žive u svojoj zemlji, sa njihovim porodicama, u zajedništvu sa građanima drugih zajednice na Kosovu.”

Podsjetimo, prethodni slučaj, kako su iz Prištine tada naveli, privođenja pripadnika KBS-a – M.Š. – dogodio se na prelazu Končulj. Tvrdili su i da je to bio treći slučaj.

“Nije bilo privođenja, bilo je razgovora sa tim ljudima” – tvrdio je, sa druge strane, ministar MUP-a Srbije, Nebojša Stefanović, poručivši:

“Svako za koga naše bezbjednosne službe procjene da bi mogao da ima određena saznanja ili da učestvuje u rušenju našeg ustavnog poretka, bezbjednosnih uslova, pozvan je na razgovor.”

Izvor: Kossev