May u Skoplju: Možete se pouzdati u našu podršku

Britanska premijerka Theresa May doputovala je u Skoplje gdje se sastala s premijerom Makedonije Zoranom Zaevom, javlja Anadolu Agency.

Nakon sastanka, May je na konferenciji za medije kazala kako je ponosna da je upravo ona prvi britanski premijer koji je nakon 25 godina posjetio Makedoniju.

“Vidjeli smo šta se sve desilo nakon općih izbora. Dogodile su se velike promjene. Makedonija se otvorila prema drugim zemljama. Možete se pouzdati u našu podršku. Vaša zemlja je sastavni dio Evrope”, rekla je May.

Dodala je da će Velika Britanija, iako više nije u Evropskoj uniji (EU), i dalje jačati prijateljstvo sa Skopljem.

Istakla je da sukobi iz prošlosti ponekad mogu biti teški i nerješivi, ali, kako je rekla, potrebno se ipak suočiti s realnošću.

“Ukoliko imamo snažnu volju, svi možemo napredovati. Podržavamo vas po pitanju problema oko imena s Grčkom. Mislimo da je važno postići brzo rješenje jer je to bitno za obje zemlje”, kazala je britanska premijerka.

Premijer Zaev je podsjetio na Samit EU-Zapadni Balkan koji će se u julu održati u Londonu, napominjući kako je to veoma značajan skup u pogledu regionalne saradnje.

“Omogućite nam evropsku budućnost, to sigurno zaslužujemo”, rekao je Zaev.

Istakao je da su evroatlantske integracije veoma važne ne samo za Makedoniju nego za cijeli region.

“To znači ekonomiju i perspektivu za građane Makedonije i cijeli region, dok za EU i svijet znači stabilnost i sigurnost”, kazao je Zaev.

Britanska premijerka se u okviru posjete Skoplju sastala i s predsjednikom parlamenta Makedonije Talatom Jaferijem.