Thaçi: Sporazum sa Srbijom za šest do devet meseci; Vučić: Daćemo sve od sebe da dođemo do rešenja za Kosovo

Sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine mogao bi da bude potpisan za šest do devet meseci, rekao je kosovski predsednik Hashim Thaçi, te dodao da je spreman na nastavak dijaloga sa Beogradom, javlja B92. Thaçi je poruku upitio iz Sofije sa Samita lidera EU i Zapadnog Balkana, na kojem je učestvovao i srpski predsednik, Aleksandar Vučić. Daćemo sve od sebe i borićemo se za to, a da li ćemo uspeti ili ne, ne zavisi samo od nas – rekao je srpski predsednik, govoreći o rešenju za pitanje Kosova. 

Thaçi je, sa druge strane, dalje medijima rekao da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao u prisustvu nemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsednika Emanuela Makrona i premijera Bugarske, Bojka Borisova, prenosi isti portal.

On je dodao da je Kosovo spremno da uđe u završnu fazu dijaloga sa Srbijom za postizanje pravno obaveznog sporazuma o normalizaciji odnosa i pomirenju.

“Dozvolite mi da podvučem potrebu za ravnopravna pravila igre, sada kada se krećemo ka daljem ostvarivanju tema o kojima razgovaramo na samitu, što u slučaju Kosova uključuje brzo okončanje procesa liberalizacije viza za šta je Kosovo ispunilo svih 95 uslova,” poručio je Thaçi u svom obraćanju na samitu, javlja Beta.

Istakao je i da ako se želi održivi uticaj u približavanju regiona, onda to treba da podrazumeva ukidanje barijera koje su trenutno prisutne i „koje podrazumevaju priznanje diploma, uverenja i drugih dokumenata, smanjenje vremena čekanja na granici, saradnja u oblasti energetike, obezbeđivanje slobode kretanja ljudi u okviru regiona ukidanjem viza, ali i ostvarivanjem drugih obećanja koje je region ranije davao“.

Vučić i Merkel: Unaprediti dijalog s Prištinom

Sa druge strane, iz predsedništva Srbije saopšteno je da je Aleksandar Vučić razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a da su dvoje sagovornika naglasili da je neophodno raditi na ubrzanju svih aktivnosti na unapređenju dijaloga sa Prištinom.

U izjavi za medije koju su u međuvremenu preneli beogradski mediji takođe je poručio:

“Želim da verujem da će Srbija u narednom periodu imati dovoljno snage, ukoliko bude postojalo volje za kompromisom na drugoj strani, da dođe do rešenja koje će biti prihvatljivo za njene građane, a koje se tiče KiM-a. U svakom slučaju mi ćemo dati sve od sebe i borićemo se za to, a da li ćemo uspeti ili ne, ne zavisi samo od nas.”

Thaçi i Vučić su se sinoć sastali u prisustvu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federike Mogerini.

I dok je Tanjug javio da je srpski predsednik sa kosovskim kolegom razmenio “nekoliko reči”, Tači je na svojoj Fejsbuk stranici izneo više detalja, a uz fotografije.

“Na inicijativu gospođe Mogerini, imao sam zajednički susret sa njom i srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Složili smo se da konačna faza dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije počne u bliskoj budućnosti i uz jedinstvenu podršku EU, SAD-a i ostalih aktera,” napisao je Thaçi na svojoj Fejsbuk stranici i dodao da će kraj ovog procesa biti priznavanje Kosova od strane Srbije i članstvo Kosova u UN.

Sa druge strane, Vučićeva sinoćna poruka pred početak samita koju su preneli mediji bila je da je ponovio da je Srbija spremna za dijalog u svakom trenutku, ali i da su preduslov za to da se sprovedu potpisani sporazumi iz Brisela i formira ZSO.

“Da, dolazimo na dijalog, možete da ga zakažete kad hoćete, ali prvo da se završi započeti proces i formira ZSO, a drugi je uslov da je druga strana spremna na kompromisne razgovore. A da dolazimo na razgovore i da nam drže pridike o teritoriji, a samo ih teritorija zanima… to su stvari koje smo postavili na jasan način,” poručio je Vučić sa srpske strane iz Sofije sinoć.

 

Izvor: Kossev