Thaçi: Niko neće dobiti sto odsto u dijalogu

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi izjavio je da predstojeći proces dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije neće biti ni malo lak i da niko neće dobiti 100 odsto, navodeći će Kosovo sačuvati teritorijalni integritet i suverenitet.

Kraj dijaloga omogućiće „priznanje Kosova od strane Srbije i članstvo u UN“, rekao je Thaçi novinarima u Sofiji posle sastanka sa visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini, uoči samita EU – zapadni Balkan, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Thaçi je dodao da je na inicijativu Federice Mogherini održan zajednički sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na kojem je bilo riječi o mogućnostima za konkretne i konstruktivne korake u predstojećem procesu dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije radi izgradnje dobrosusedskih odnosa.

“Složili smo se da konačna faza dijaloga počne u bliskoj budućnosti uz posredstvo Mogherini i uz poršku SAD i svih država koje žele da pomognu”, rekao je Thaçi.

Prema njegovim riječima, proces neće biti ni malo lak ni za Kosovo ni za Srbiju.

“Svjesni smo da niko neće dobiti 100 odsto. Ali ono što je sigurno jeste da će i Kosovo i Srbija postizanjem ovog zakonski obavezujućeg sporazuma biti doo evropske porodice“, rekao je Thaçi.

On je kazao da će teritorijalni integritet i suverenitet Kosova biti sačuvani i da će raditi maksimalno u evropskom duhu i u uskoj saradnji sa međunarodnim partnerima kako bi se proces uspješno okončao, u skladu sa interesima građana Kosova i međunarodnih partnera.

Thaçi je kazao da je, takoreći, siguran da će se proces završiti „win-win situacijom“, odnosno da će i Kosovo i Srbija imati konkretnu evropsku budućnost nakon sprovođenja tog sporazuma i da se neće ugroziti ni jedna ni druga država, već da će se pronaći modaliteti dobrosusjedske saradnje na osnovu evropskih principa i standarda i afirmativnije pozicije za kosovske Srbe.

On je kazao da ovaj trenutak treba dobro iskoristiti, jer se ne dešava često da svijetski centri vrate pažnju na Kosovo i Balkan.