Tehnološko i vojno čudo: Ovo je najskuplji ratni brod na svijetu

Američki trenutačno najbolji i najskuplji ratni brod postao je još i skuplji. USS Gerald Ford, nosač aviona u fazi je testiranja, a nakon provjere i korekcije nekih stanja identificiranih za vrijeme testiranja, u njegov razvoj bit će potrebno uložiti dodatnih 120 miliona dolara. Time će troškovi ovog najsuvremenijeg ratnog broda na svijetu premašiti cijenu od 12,9 milijardi dolara, koliko je odredio američki Kongres.

Više novca potrebno je zbog popravke određenih komponenti koje su oštećene tokom posljednjih testiranja. Naime, brod prolazi svoju finalnu fazu testiranja tokom proteklih godinu dana. Umjesto kablova i užadi na brodu se koriste posebne dizalice, koje transportiraju bombe na palubu za uzlijetanje, gdje se trebaju ukrcati na avion. Dizajnirane su kako bi mogle nositi puno više nego prijašnje, a cilj im je i ubrzati sam proces ukrcaja i iskrcaja s broda, piše CNN.

– Mornarica planira iskoristiti autoritet koji joj je osigurao Kongres 2007. godine kako bi povećala trošak, zbog potrebe ispravaka nedostataka identificiranih tokom testiranja, ti su popravci potrebni i kako bi se osigurala sigurnost broda i osoblja. Kada se izvrši to prilagođavanje, ukupni troškovi će biti 13.027 milijardi dolara – stoji u izjavi američke mornarice. Iako Mornarica može sama prilagoditi određene troškove koji su potrebni za razvoj moraju informirati zakonodavce o raznim promjenama i potrebama za novim sredstvima.

Testiranja puna problema

Prvi od tri slična nosača koje je naručila mornarica, a čiji će ukupni trošak biti oko 42 milijarde dolara, veliki je doseg vojne mornarice pa i ne čudi što je testiranje ovih, po mnogočemu tehnoloških čuda, bilo prepuno problema.

Rana testiranja njihova elektromagnetskog katapulta tokom 2015. godine nisu bila uspješna, a to je bio sam jedan od neuspjeha programa kojeg su mnogi kritizirali zbog niza financijskih proboja i raznih odgoda. Iako novo povećanje troškova nije povezano sa sistemom katapulta, novi je korak u nazad u trenutku kada brod ulazi u svoju posljednju fazu testiranja prije nego što i službeno započne s vojnom službom 2022. godine.

Izvješće Pentagona iz siječnja 2018. godine otkrilo je kako je ovaj 100.000 tona težak ratni brod “zagađen” problemima u kritičnim sistemima, uključujući i katapult koji lansira avione, oprema koja ih “hvata” nakon slijetanja te radar. Zbog tih nedostataka “brod je osjetljiviji na napad a zbog toga je i limitiran tokom rutinskih operacija”, stoji u izvještaju.

Instaliranje borbenih sistema

Ostali problemi više su svakodnevne prirode, no ukazuju na što bi se trebalo pripaziti prilikom izrade novog ratnog broda, kao što je manjak kabinskog prostora za posadu. Nosač će proći još jedno dodatno testiranje na moru tokom onog što mornarica naziva “post-shakedown maintenance availability”, sredinom jula, a sve kako bi se “instalirali preostali borbeni sistemi, završili odgođeni radovi i ispravila preostala odstupanja”.

Prije svog prvog radnog zadatka “Ford” će također proći kroz niz testiranja, koji uključuju detonaciju eksploziva u vodi pored broda. Prije dvije godine mornarica je u blizinu broda USS Jackson bacila tri eksplozivne naprave težine nekoliko hiljada kilograma kako bi vidjela kako brod reagira na obližnje podvodne eksplozije.

Ford je dugačak 335 metara i može se pohvaliti s prvim novim dizajnom nosača u posljednjih 40 godina. Iako se na njemu provodi niz testiranja, zapravo nije poznato hoće li, zbog novih odgoda i kašnjenja, proći i kroz ova eksplozivna testiranja. No kako su strani protivnici, u prvom redu Kina, fokusirani na razvoj oružja koja su posebno dizajnirana kako bi pogađala američke nosače avionaa, testiranja su prijeko potrebna, i s obzirom veliku količinu sredstava utrošenih u izradu ovog broda.

Uprkos izazovima koji prate i koji su pratili izradu i testiranje nosača, prvog u svoj klasi, serija istraživanja je provedena, pa se pretpostavlja da će biti i ova.

– Ovi mornari su eksperti u opremi koja je na brodu i oni su ti koji provode testiranja i evaluaciju budućih brodova iz klase Forda – rekla je najviše rangirana podoficirka na brodu Laura Nunley, koja je naglasila kako je upravo zbog toga ponosna na posadu broda.

Od penzionisanja USS Enterprise 2012. godine mornarica je operacije izvodila s 10 nosača aviona, jednim manje od potrebe koju im je nametnuo Kongres 2011. godine. Većina posade ovog broda na nosaču je od njegove najranije razvojne faze, a manjak iskustva na moru nadomjestili su velikim opsegom znanja u novim tehnologijama, koje će se upotrijebiti na ovom brodu. To će postati i novi standard za sve brodove u klasi Ford.

Novi nosač iz ove klase, USS John F. Kennedy, trebao bi u operativnom stanju biti 2020. godine, a konstrukcija trećeg broda iz ove klase, novog USS Enterprisea, trebala bi započeti ove godine.

Izvor: Express.hr