Počeo je Ramazan, zvaničnici uputili čestitke vernicima

Počeo je mjesec posta za vernike islamske veroispovesti. Ramazan je, najvažniji, najodabraniji i poseban mjesec u Islamu – vrijeme blagodati, božje milosti, ali i svjeti mesec, jer počinje objava Kur’ana. Ramazan su započeli i vjernici sa Kosova. Zvaničnici su im uputili čestitke.

“Post odlikuje visoke osobine morala i daje im savršen oblik. Da bi dobili titulu istinskog posta, posebno u ovom mjesecu, moraju da se pokažu uzdržanost i oprez u riječima i ponašanju. Post je škola humanosti”, poručio je vjernicima poglavar Islamske zajednice na Kosovu, muftija Naim Trnava.

Post, dodao je, ističe važnost solidarnosti, da se bogati podsete gorkog ukusa gladi koji siromašni osjećaju svakodnevno.

“Ovaj blagosloveni mjesec jača moral i povećava predanost,” poručio je kosovski predsjednik, Hashim Thaçi i dodao da svim islamskim vjernicima želi “mnogo mira, ljubavi i tolerancije”.

Ovaj mjesec da vam donese više duhovnosti, prosperiteta i blagostanja. Neka ovaj mjesec posluži za jačanje osjećaja žrtvovanja, milosti i praštanja među ljudima, naveo je kosovski premijer, Ramush Haradinaj.

 

(Kossev)