OEBS traži istinu o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu insistira na rasvetljavanju sudbine ubijenih novinara tokom konflikta na Kosovu, dok udruženja srpskih i albanskih novinara pozivaju nadležne institucije da ozbiljno pristupe ovom pitanju.

Prema saznanjima Misije OEBS-a, 15 je albanskih i srpskih novinara koji su ubijeni, kidnapovani ili nestali pre, tokom i nakon rata na Kosovu, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol OEBS-a u Prištini Senad Šabović.

“Ono što mi želimo je da se podigne javna svest o toj temi kako bi se što više saznalo o njihovim sudbinama, kako bi se obnovile i pokrenule neke istragete kako bi javnost uopšte bila upoznata sa tim slučajevima. Radimo to već neko vreme, intezivno smo radili 2017, nameravamo da nastavimo i ove godine”, ističe on.

Među ubijenima, kidnapovanima ili nestalima su Afrim Maliqi (novina Bujku, ubijen 1998.), Enver Maloku (Kosovo Information Centre, ubijen januara 1999.), Shefki Popova (novina Rilindja, ubijen septembra 2000.), Gjemajl Mustafa (ubijen novembra 2000.), Bekim Kastrati (novina Bota Sot, ubijen oktobra 2001.), Bardull Ajeti (novina Bota Sot, ubijen juna 2005.), Krist Gegaj (Radio televizija Priština, ubijen septembra 1999.), Shaban Hoti (Ruska televizija, ubijen jula 1998.) Marjan Melonashi (Radio Kosovo, nestao septembra 2000.), Đuro Slavuj (Radio Priština, nestao avgusta 1998.), Ranko Perenić (Radio Priština, nestao avgusta 1998.), Ljubomir Knežević (novinar Jedinstva, nestao maja 1999.), Milo Buljević (nezavisni novinar, nestao juna 1999.) Aleksandar Simović, (Radio Kosovo, nestao avgusta 1999, ostaci pronađeni godinu dana kasnije), Momir Stokuća (fotoreporter, ubijen septembra 1999. u Prištini).

Šabović dodaje da je većina predmeta o ovim slučajevima, ukoliko je istraga bila pokrenuta, najpre bila u domenu Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu, UNMIK-a, zatim u rukama Misije vladavine prava Evropske unije na Kosovu (EULEX), a danas je većina u domenu kosovskog pravosuđa. Kaže da zainteresovanost kosovskog tužilaštva postoji, kao i dobra volja da se ulože dodatni napori u ovim istragama.

Petrit Qolaku iz Asocijacije novinara Kosova kaže da je ova asocijacija zajedno sa Udruženjem novinara Srbije na Kosovu pozvala tužilaštvo da rasvetli slučajeve ubijenih i nestalih novinara. On je istakao da ovo pitanje i dalje opterećuje Kosovo.

“Za naše kolege koje su ubijene pre i tokom rata treba da postoji neka presuda. Prošlo je mnogo vremena a, s druge strane, oba udruženja su sastavile dokument koji je poslat Evropskog federaciji novinara od koje je zatražena podrška kako bi se izvršio pritisak na državnim institucijama da se pokrenu istrage, ali i da se ohrabre ljudi da govore o ovim slučajevima kako bi porodice ili kolege imali informacije o tim slučajevima”, kazao je Qolaku.