Koliko je opasno izbjeljivanje zuba

Trend izbjeljivanja zuba već nekoliko godina raste, a time i nove učinkovitije metode izbjeljivanja i preparati preplavljuju tržište. No, koliko je opasno izbjeljivanje zuba i postoje li možda neke prirodne metode pomoću kojih možemo uticati na boju zuba?

Biserno bijeli zubi neizostavni su dio težnje za postizanjem holivudskog osmjeha kod sve većeg broja ljudi. Mnogi stoga posežu za raznim preparatima i metodama izbjeljivanja zuba. Vrlo važna predispozicija za uspješnost postupka izbjeljivanja zuba je – zdravlje zuba.

Briga o higijeni zuba koliko god važna bila, ne može pobijediti ono što je genetika odredila. Boja zuba zavisi o genima koji određuju hoće li zubi imati žućkasti, sivkasti ili bjelkasti podton.

S godinama zbog trošenja i vanjskih uticaja zubi postaju tamniji. Tome doprinosi često konzumiranje crne kafe, obojenih pića, zelenih čajeva i pušenje cigareta.

S obzirom na to da se tretmani izbjeljivanja zuba plaćaju, ljudi često međusobno dijele recepte za razne kućne preparate koji bi trebali doprinijeti jednak uspjeh.

Poznati su kućni preparatiod soda bikarbona, limunskih sokova, jagoda s nekakvim dodacima, kurkuma, koji na neki način zapravo izbijele zube, ali oni svojim abrazivnim djelovanjem maknu površinski sloj naslaga koji mi neminovno imamo na zubima i dobijemo taj osjećaj čistoće.

Prije samog zahvata je zapravo potrebno se konsultovati sa stomatologom. Doktor će vas pregledati, pregledaće zube, zubno meso, odstraniti naslage plaka i kamenca, procijeniti jeste li vi kandidat za izbjeljivanje i koja metoda vama najviše odgovara. Doktoru je važno naglasiti ako imate preosjetljivost ili neke druge reakcije. Glavni sastojak svih sredstava za izbjeljivanje je vodonik peroksid i njih treba primjenjivati u strogo kontrolisanim uslovima.

Kod profesionalnih sredstava za kućno izbjeljivanje zapravo pacijentu se naprave individualne folije u koje se stavi mala količina sredstva i to se koristi najčešće 30-ak min kroz 2 sedmice. A izbjeljivanje u samoj ordinaciji je dosta brža metoda i tu se koriste veće koncentracije aktivnih sredstava i obično je postupak gotov do sat vremena, kaže doktorica Todorić.

Postupak zapravo teče tako da se nanese gel s aktivnim sastojcima. Ostavi se da djeluje pod UV svijetlom 15 minuta. Zatim se postupak ponavlja. I tako 3 puta.