“Koliko je dobar fudbaler, tri puta je bolji čovjek!“: Salahove donacije spašavaju živote

Ove sezone, a glavni razlog je fenomenalna igra Egipćanina, i Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo gledaju u leđa Mohamedu Salahu. Liverpul će igrati finale Lige šampiona u Kijevu, gdje će odmjeriti snage sa Real Madridom koji juri treću titulu u tri godine.

Svi fudbalski zaljubljenici jedva čekaju 26. maj da vide okršaj dvije trenutno najveće zvijeze Kristijana Ronalda i Mohameda Salaha.

O Kristijanu Ronaldu je odveć mnogo rečeno, a o Salahu, fudbalska javnost tek uči.

Čuli smo da je skroman momak, pošten, da ga zanima samo fudbal i postizanje golova, ne raduje se previše individualnim uspjesima i za sve nagrade zahvaljuje saigračima, menadžeru i klubu..

Salah je stigao na “fudbalski vrh“, a put do ovog mjesta bio je veoma težak i mnogo komplikovan. Porijeklom je iz siromašnog sela u Egiptu, gdje je i načinio prve fudbalske korake. Da mu slava nije došla glave, pokazuje i to da se svog sela Nagrig, kraj delte Nila, sjetio i kada je dostigao vrh fudbalske i svjetske slave.

Naime, Salah je donirao pola miliona funti selu u kom je rođen kako bi se kupila zemlja gdje bi se izgradilo postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda, koje će se koristiti da bi se obezbijedila voda za područja u Egiptu kojima je voda očajnički potrebna.

Ovim povodom, jedan od profesora iz Salahovog rodnog sela, nije mogao da sakrije oduševljenje.

„Ne mogu vam opisati koliko će nam to značiti. Ono što on radi za nas i Egipat jednostavno se ne može objasniti. Zaplačem svaki put kada pričam o tome. Još uvijek dolazi u svoje selo i posjeti nas kada ima vremena. On za nas nije stranac i nikada to neće biti“, kazao je profesor.

Ovo nije jedino dobro djelo koje je Salah učinio od kad je postao poznat i bogat. Ako bi sada krenuli da nabrajamo trebali bi da izdvojim mnogo više vremena i za pisanje, a i za čitanje ovog teksta.

Ali, hajde da napomenemo još jednu Salahovu donaciju koje je, ne pomogla, već spasila mnoge dječje živote.

Naime, egipatski fudbaler je 7. marta ove godine, donirao 500.000 funti vrijednu medicnisku opremu dječjoj bolnici u Egiptu, koja se bavi borbom protiv raka.

Krilni napadač, ovaj novac je donirao kako bi djeci koja imaju rak kostiju obezbijedio bolji medicinski tretman, i finansijski pomogao liječenje čak 57.357 egipatske djece koja se liječi u bolnicama u Kairu.

Mohamed Salah, osim što nam je prethodne sezone pokazao da je fenomenalan igrač, svakim danom pokazuje kakav je čovjek.

 

Izvor : Agencija Media sport