Brzo ćete vratiti kilograme: Pet dijeta koje ne biste trebali probati

Istraživanja su pokazala da jednostavna formula smanjenog unosa nezdrave i visokokalorične hrane i povećane fizičke aktivnosti daje efekat i da nam ne trebaju nikakva čuda. Ipak, svi mo čuli, a neki od nas su i probali, za čudotvorne dijete koje obećavaju brzo skidanje kilograma.

Ovih pet dijeta nekada su bile veoma popularne, a nisu nimalo zdrave, pa i ne pomišljajte na njih. Osim toga, vrlo vjerojatno ćete brzo vratiti sve teškom mukom izgubljene kilograme.

1. Dijeta s hranom za bebe

Ovu dijetu je osmislila celebrity trenerica Tracy Anderson, čija je klijentica i slavna glumica Gwyneth Paltrow. Dijeta s hranom za bebe predviđa unos isključivo kašaste hrane za doručak i ručak. Kašice za bebe su predviđene za djecu i imaju tek stotinjak kalorija. Unos toliko malo kalorija je opasan za odrasle. Ova dijeta neće donijeti nikakav uspjeh osim što ćete izgledati čudno, dok među kolegama na poslu jedete kašastu hranu umjesto krute, piše cookinglight.com.

2. Keks dijeta

Cookie diet ili dijeta s keksom nekada je bila popularan način skidanja kilograma u Hollywoodu. Ovaj prehrambeni režim osmislio je dr. Sanford Siegal iz Miamija. Dijeta se temelji na unosu četiri do šest specijalno kreiranih keksića bogatih aminokiselinama, prehrambenim vlaknima, vitaminima i mineralima. Keks je izrazito skup, za mjesečnu zalihu morali biste izdvojiti oko 300 maraka. Ova dijeta je davala rezultate jer je siromašna kalorijama, ali dugoročno nije rješavala problem suvišnih kilograma.

3. “Fletcher” dijeta

Ovo je možda najčudnija dijeta s popisa. Horace Fletcher je smislio ovu dijetu u 20. stoljeću, a ideja je da se svaki zalogaj hrane mora prožvakati sto puta prije nego što se proguta. Premda ćete zasigurno izgubiti kilograme, jer nijedan obrok nećete moći dovršiti do kraja ako sat vremena žvačete. Osim toga, nema nikakvog drugog naučnog uporišta ni dokaza da ova dijeta funkcionira.

4. Parazit dijeta

Dijeta s parazitima pokazuje koliko su daleko ljudi spremni ići da bi izgubili kilograme. Koncept ove dijete je da se naruče kapsule s trakavicama preko interneta (ilegalno) i progutaju. Onda bi te trakavice navodno trebale čistiti svu hranu koju vi pojedete.

– Riječ je o izuzetno opasnoj dijeti koja bi mogla biti i smrtonosna. Ne samo da ona uzrokuje nedostatak hranjivih tvari, nego može doći i do životnih komplikacija, a i osoba bi povratila sve kilograme nakon uklanjanja parazita iz organizma – napominje nutricionistica dr. Erin Palinski-Wade.

5. Veliko čišćenje

Ova dijeta je poznata po mnogim imenima, ali najčešći naziv je “master cleanse” ili veliko čišćenje. Zamisao je da biste sedmicu dana trebali jesti, odnosno piti, samo vodu, limunadu, javorov sirup i čistu supu. Deset dana biste trebali piti samo razne čajeve kako biste očistili tijelo.

Ova dijeta je opasna, jer tokom tog perioda ne dobivate potrebne hranjive tvari, osjećat ćete slabost, a kad se vratite na stari režim i počnete jesti krutu hranu, svi kilogrami će se vratiti, piše cookinglight.com.

Izvor: Index.hr