Aleksandar Vučić danas s Redžepom Tajipom Erdoanom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otputovat će danas u dvodnevnu zvaničnu posjetu Turskoj, gdje će se sastati s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan).

Vučića će u Istanbulu dočekati turski kolega, s kojim će prisustvovati Poslovnom forumu u organizaciji Odbora za ekonomske odnose Turske.

Vučić će sutra boraviti u Ankari, gdje će položiti vijenac ispred mauzoleja Mustafe Kemala Ataturka, tvorca moderne turske države, prenose beogradski mediji.

Nakon toga, Vučić će se sastati s predsjednikom turskog parlamenta Ismailom Kahramanom.

Predviđeno je i polaganje cvijeća stradalima tokom neuspjelog puča 2016. godine u pratnji predsjednika turskog parlamenta.

Predsjednik Srbije će se zatim sastati s Erdoanom u predsjedničkoj palači.

Ova posjeta dogovorena je krajem marta, kada su Vučić i Erdoan razgovarali telefonom, poslije hapšenja šefa Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici.

Iz kabineta turskog predsjednika saopćeno je da će na sastancima biti razgovarno o bilateralnim odnosima Srbije i Turske koji će “doprinijeti regionu, kao i koracima koje treba poduzeti da bi se oni ojačali”.

Iz turskog predsjedništva ističu da se očekuje će Erdoan “razmijeniti gledišta povodom nedavnog razvoja situacije na regionalnom i međunarodnom nivou”.