Trump: Dok sam ja predsjednik, Amerikanci će imati pravo na nošenje oružja

Predsjednik SAD Donald Trump pružio je bezuvjetnu podršku moćnom američkom oružnom lobiju NRA-i, obećavši da će braniti pravo Amerikanaca na posjedovanje oružja, samo šest sedmica nakon najvećeg skupa u historiji SAD na kojem se tražilo pooštravanje kontrole.

– Ova se administracija bori za odbranu drugog amandmana (ustava) i mi ćemo ga odbraniti – rekao je na godišnjoj konvenciji Nacionalnog udruženja za oružje (NRA) u teksaškom gradu Dalasu.

Taj amandman iz 1791., po kojem Amerikanci imaju pravo na nošenje vatrenog oružja, “na meti je napada, ali on nikada neće biti doveden u pitanje sve dok sam ja predsjednik – istaknuo je Trump.

Rekao je da bi u napadima 13. novembra u Parizu bilo manje mrtvih da su žrtve imale oružje.

– U Parizu niko nema oružje i svi se sjećamo 130 ubijenih i velikog broja teško, teško ranjenih. Te je ljude okrutno ubila manja grupa terorista koji su imali oružje. Imali su vremena i ubijali ih jednog po jednog. Bilo je ”bum” ovdje, ”bum” ondje – rekao je predsjednik pokazujući rukom kretnju džihadista koji puca u žrtve.

– No, da je neki zaposlenik ili gost imao oružje, ili da je neko od vas iz pratnje bio ondje s oružjem uperenim u suprotnom smjeru, teroristi bi pobjegli ili bi bili ustrijeljeni i to bi bila potpuno druga priča – istaknuo je.

Usto se narugao zahtjevima za zabranu oružja rekavši da bi onda trebalo “zabraniti sve kamione, kombije i automobile” jer se i oni koriste u napadima.

Ovo je četvrtu godinu zaredom da Traup sudjeluje na konvenciji NRA-e na kojoj se očekivalo 80.000 ljudi. Konvencija se ove godine održava u prilikama kada se čuju kritike na račun proizvođača oružja i sve veće upotrebe jurišnih pušaka u zemlji, nakon pokolja u srednjoj školi na Floridi u kojem je 14. februara ubijeno 17 osoba.