Saslušani svijedoci u istrazi ubistva Olivera Ivanovića

Specijalno tužilaštvo Kosova saslušalo je potencijalne svijedoke, ali još nema rješenja za hapšenje osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića, predsjednika Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“.

To je kratko izjavio Reshat Milaku za srbijanski list Danas, glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova, koje je početkom marta predmet o Ivanovićevom ubistvu preuzelo od Okružnog tužilaštva u Mitrovici. Milaku nije odgovorio na pitanja u kojoj je fazi istraga i šta je sa dokazima koje je tužilaštvo u Prištini preuzelo od kolega iz Mitrovice.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara ispred sedišta SDP u sjevernom djelu Mitrovice. O detaljima istrage, koju na insistiranje Prištine i zapadnih sila, vode kosovske institucije, ne zna se gotovo ništa, dok se zvanični Beograd i Priština uzajamno optužuju ko kome uskraćuje informacije. Istekao je i rok od dvije nedjelje, koji je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dao 17. marta srpskim službama da saopšte šta (ne)mogu da saznaju o ovom slučaju.

Odgovarajući na poslaničko pitanje Slobodana Petrovića iz Samostalne liberalne stranke, premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je u četvrtak da ne može da govori o detaljima koji mogu da ugroze istragu o kojoj on nema informacije“, ali da „nedostatak saradnje sa Srbijom ometa brže rasvetljavanje tog zločina“, koji „nije moguće brzo rasvetliti“.