Kosovski grb na Danu otvorenih vrata EU

Kosovski štand u objektu Komiteta regiona u Briselu je i danas, 5. maja, kao i prethodna dva dana neizmenjenog sadržaja i forme, iako je iz misije Republike Srbije pri EU je u petak uveče saopšteno da su uklonjeni panoi na kojima su bili grb i naziv “Republika Kosovo”.

Kako saznaje Radio Slobodna Evropa iz izvora organizacije, predstavnici misije Republike Srbije pri EU su se u toku dana žalili Komitetu regiona, zbog izloženih držvanih simbola Kosova u promotivnom materijalnu na štandu Kosova.

Isti izvori su objasnili da je ovo preneto predstavnicima Kosovske ambasade koji su ih zatim zamolili da uklone ili pokriju panoe gde se vidi grb Kosova.

Kosovska strana je odbila ovaj zahtev i štand je ostao nepromenjen

Štand je predstavljen u četvrtak i petak prilikom obeležavanja “Dana proširenja” u Komitetu regiona i isti štand je prisutan i u subotu, kada EU otvara vrata svih institucija za građane uoči Dana Evrope.

Andrew Gardner, portparol Komiteta regiona, je objasnio da je ovom prilikom, dogovoreno da štandovi ne mogu imati izložene nacionalne zastave. Kako su objasnili organizatori, promotivni materijal koji se nudi građanima pripada onoj zemlji ili regionu koji je predstavljen na štandu.

Iz misije Republike Srbije pri EU je u petak uveče saopšteno da su “uklonjena dva panoa sa štanda Kosova, na kojima su bili grb i naziv ‘Republika Kosovo’”. Prema njihovom saopštenju, organizatori su dali uveravanja “da oni neće stajati na istom štandu” ni prilikom održavanja Dana otvorenih vrata. Ovo je usledilo nakon što je Misija ranije u petak saopštila da je uputila protestnu notu predsedniku Evropskog komiteta regiona, “povodom korišćenja državnih simbola tzv. Kosova na festivalu ‘Ponosan na moj region i njegovu kulturu’”. Kako su naveli u prvom saopštenju, misija Republike Srbije pri EU je u noti naglasila da očekuje od Komiteta regiona da “u potpunosti poštuje statusnu neutralnost EU u pogledu Kosova i Metohije, kao i da ukloni sve promotivne dokumente koji sadrže simbole tzv. Kosova”.

Portparol Komiteta regiona, Andrew Gardner je u izjavi za Radio Slobodna Evropa rekao da su u protekla dva dana u prostorijama Komiteta regiona održani “Dani proširenja” koji su se poklopili sa danom Otvorenih vrata EU institucija.

Tom prilikom je Komitet regiona ponudio evropskim regionima priliku da budu predstavljeni.ova institucija nije dobila nikavu notu od strane beogradskih zvaničnika.

Ponudi Komiteta regiona su se sa Zapadnog Balkana, između ostalog, odazvali Crna Gora, Vojvodina, Kosovo i Brčko. Štandovi su bili postavljeni od četvrtka, a subota je poslednji dan za predstavljanje.

“Jedina naša politika je bila da ne mogu biti izložene nacionalne zastave. To je do kraja ispoštovano”, potvrdio je Gardner.

Organizatori su pod uslovima anonimnosti objasnili za RSE da je u petak došlo do par verbalnih primedbi predstavnika Beograda koji su učestvovali u obeležavanju “Dana proširenja”.

Prva primedba se, prema ovim izvorima, odnosila na nedostatak srpskog prevoda u toku konferencije gde je učesnicima iz Srbije rečeno da koriste kanal hrvatskog jezika, a druga primedba se ticala kosovskog štanda.

Isti izvori su potvrdili takođe da incijativa o štandovima iz evropskih regiona datira od pre par meseci, te da su su “sve ambasade, uključujući i srpsku bile obaveštene o štandovima i o promotivnom materijalu koji će se predstaviti”.

“Do petka, niko iz Ambasade nije imao primedbu niti upozorio na mogući sadržaj promotivnog materijala sa Kosova”, rekao je izvor iz Komiteta regiona.

Srbija nije ove godine imala svoj štand u okviru manifestacije Komiteta regiona.

Izvor: RSE