KONAČNO “CRNO NA BIJELO” IZ AMERIKE: “Srbija neće ući u EU dok ne prizna Kosovo i ne prekine odnose sa Rusijom …”

SAD bi trebalo da i dalje podržavaju put Srbije u EU, navodi se u izveštaju američkog Instituta Istok-Zapad i Nacionalnog komiteta za američku spoljnu politiku.

Navodi se i da bi SAD trebalo da podrže i stav EU da se nove članice moraju prilagoditi politici Unije prema Rusiji i da se Srbija neće pridružiti dok ne prizna Kosovo.

 

U izvještaju pod naslovom “Vrijeme je za akciju na Zapadnom Balkanu”, analizira se, kako je objašnjeno, potreba za hitnom i prelomnom akcijom SAD i EU kako bi se riješila goruća pitanja i spriječio potencijalni sukob na Zapadnom Balkanu.

 

U ključnim preporukama za američku diplomatiju kad je o Srbiji riječ, u izvještaju se ukazuje da “SAD treba da obnove i ojačaju odnose sa Srbijom, najvećom i najmoćnijom državom u regionu”.

 

“Članstvo u NATO bi trebalo da ostane opcija za Srbiju, ali očekivanja SAD se moraju ublažiti istorijskim naslijeđem vojnih operacija Alijanse u regionu, kao i mogućnošću glasnog protivljenja Rusije. Saradnja s NATO bi trebalo da se nastavi, pri čemu bi Alijansa trebalo da ohrabri Srbiju da ograniči svoje bezbjednosne veze s Rusijom na trgovinu oružjem i obuku”, navodi se u preporukama.

 

Srbija je u izveštaju opisana kao najuticajnija zemlja u regionu koja “hoda po diplomatskoj žici istovremeno se ulagujući Rusiji i EU”.

 

 

“Osciliranje politike EU u pogledu regiona je, međutim, dalo srpskim liderima mogućnost da nastave sa uslišavanjem ruskih molbi, kao što je uspostavljanje kvazi-vojnog ruskog humanitarnog centra u Nišu”, piše u izveštaju, čiji je jedan od autora predsednik Instituta Istok-Zapad i bivši ambasador SAD u Srbiji, Kameron Manter.

 

Ukazuje se, međutim, i da evropski lideri ne mogu da očekuju od Srbije da se odlučno posveti Uniji ukoliko se članstvo u tom bloku i dalje bude činilo dalekim.

 

“Jednom rječju, ako Srbija ne može da sjedi na dvije stolice, ne može ni EU”, ističe se u izvještaju.

Napominje se i da će članstvo u EU iziskivati od Srbije da se strogo pridržava politike EU prema Rusiji, uključujući sankcije.

 

U preporukama upućenim diplomatiji SAD kad je riječ o Kosovu, koje je u izvještaju predstavljeno odvojeno od Srbije, navodi se da bi trebalo zaustaviti proces sporog uklizavanja u zamrznuti sukob.

 

“SAD bi trebalo da podstaknu EU da daju novi podstrek dijalogu Srbije i Kosova. Taj dijalog mora da dovede do toga da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu. SAD bi trebalo da budu spremne da prihvate mjere koje usaglase strane kao dio normalizacije svojih odnosa”, stoji u preporukama.

 

 

NATO bi, ukazuje se, trebalo da sa Kosovom radi na razvoju malih, lako naoružanih, odbrambenih vojnih kapaciteta, a proces lansiranja ovih snaga mora da obuhvati dijalog Beograda i Prištine, ali da ni pod kakvim okolnostima Beograd ne bi trebalo da uživa pravo veta u tom procesu.

 

 

Izvor: Slobodna Bosna