Uskoro ukidanje rominga za sve zemlje zapadnog Balkana

Na samitu EU – zapadni Balkan u Sofiji 17. maja mogla bi biti aktivirana inicijativa i potpisan sporazum o ukidanju rominga za sve zemlje zapadnog Balkana.

– Nakon što je Bugarska preuzela predsjedavanje EU, oni su reaktivirali tu inicijativu i najavljuju da bi na samitu u Sofiji mogao da se potpiše sporazum o ukidanju rominga i za sve zemlje ZB i pristupanje toj evropskoj direktivi, što znači da bi roming bio potpuno ukinut – izjavio je srbijanski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Napomenuo je da ipak ne može sa sigurnošću potvrditi hoće li se to i dogoditi.

On je podsjetio da je ranije postojala inicijativa za potpuno ukidanje rominga na prostoru zapadnog Balkana, odnosno da se i te zemlje priključenje tzv. Direktivi za ukidanju rominga u EU, koja je za članice EU potpuno i ukinula roming.

– Tako bi i zemlje koje su u procesu pristupanja EU u različitim fazama, također, pristupile tom sporazumu na osnovu kojeg bi naši građani kada putuju u zemlje EU plaćali iste cijene usluga kao u domaćem saobraćaju. Mi smo se ranije u nekoliko navrata obraćali Evropskoj komisiji, koja nas je odbijala pod izgovorom da ta direktiva važi samo za članice EU i da bi važenje direktive i za druge zemlje podrazumijevalo promjenu tog dokumenta – naveo je Ljajić.

Ljajić je naveo da sada prvi put postoje signali iz EK da bi to bilo moguće.

Bugarski ministar za transport Ivail Moskovski je, prema navodima Makedonske novinske agencije (MIA), rekao da će tokom bugarskog predsjedavanja EU jedan od prioriteta biti snižavanje cijena rominga za sve zemlje zapadnog Balkana.