Thaçi: Jezička prava su bitna za demokratsko društvo

U Muzeju Kosova  u Prištini otvorena je peta godišnja konferencija Međunarodnog udruženja poverenika za jezike, koju je organizovala Kancelarija poverenika za jezike.

Kosovo je jedna od retkih zamalja u svetu koja se može pohvaliti višejezičnošću na čitavoj svojoj teritoriji, to je jedna od vrednosti koje delimo kako bi unapredili život svih građana Kosova i te vrednosti su sastavni deo našeg Ustava, Zakona o upotrebi jezika i u skladu su sa mnogim međunarodnim deklaracijama i konvencijama, rekao je na otvaranju konferencije Međunarodnog udruženja poverenika za jezike Slaviša Mladenović, poverenik za jezike.

“Često me pitaju kako se na Kosovu poštuje zakon o upotrebi jezika? Moramo biti iskreni i reći da se zakon poštuje uz određene probleme, ali tih smo problema svesni i taj problem prevazilazimo u saradnji sa mnogim institucijama, ali i u saradnji sa našim prijateljima poverenicima, ljudima iz inostranstva”, kazao je Mladenović.

Otvaranju konferencije prisustvovao je kosovski predsednik Hashim Thaçi, koji je istakao da su etnička, jezička i verska raznolikost izvor snage i bogastva Kosova.

“Građani Kosova imaju pravo da slobodno gaje, izražavaju i razvijaju njihovu kulturu i identitet, kao i da čuvaju i poboljšavaju bitne elemente njihovog identiteta, posebno veru, jezik, tradiciju i kulturno nasleđe. Jezička prava su bitna za demokratsko društvo, oni su  sastavni element očuvanja kulturnog identiteta, kao i sprečavanja marginalizovanja i diskriminacije”, naglasio je Thaçi.

Danas 4. maja biće odžana i konferencija pod nazivom “Višejezičnost: vrednost i / ili obaveza”, koja ima za cilj  promovisanje jezičkih prava i prevazilaženje izazova u sprovođenju višejezičnosti. Na konferenciji će poseban fokus biti usmeren na status jezika u post-konfliktnim društvima, unapređenju  pružanja usluga kada je u pitanju upotreba službenih jezika, kao i izazovi i mogućnosti učenja službenog jezika kroz obrazovni sistem.

 

(RTK live)