Makron za godinu dana izgubio 20 odsto podrške

Gotovo 60 odsto Francuza nezadovoljno je politikom šefa francuske države Emanuela Makrona koji, godinu dana nakon što je izabran za predsjednika, uživa naklonost 43 odsto Francuza, pokazuju rezultati najnovije ankete.

Prema objavljenim rezultatima istraživanja koje je za francuski radio “RTL” i list “La Tribin” sproveo institut BVA, Makronu je popularnost opala za 20 odsto u roku od godinu dana.

Slika Francuske u inostranstvu i ekonomski pokazatelji su oblasti u kojima Francuzi smatraju da je akcija predsjednika Makrona bila pozitivna, dok s druge strane, imaju negativno mišljenje o svemu što se tiče svakodnevnog života građana, navodi “RTL”.

Ipak, Makron se bolje kotira među sunarodnicima u poređenju sa svojim prethodnikom Fransoa Olandom, koji je godinu dana po dolasku na vlast bio 27 odsto nepopularniji nego na početku mandata.

Bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi je, pak, godinu dana nakon što je izabran za predsjednika, bio na gubitku od 25 odsto kad je o popularnosti riječ, podsjeća francuski radio.