GAP: Izvesno poskupljenje struje na Kosovu

Cena električne energije na Kosovu bi mogla biti znatno veća poručili su predstavnici Instituta GAP-a.

Oni su te tvrdnje izneli u izveštaju u kojem su predstavili analize povodom izgradnje nove termocentrale “Novo Kosovo”.

Prema rečima Blenda Hisenija, izgradnja Termocentrale “Novo Kosovo” rezultiraće povećanjem od 44% u odnosu na trenutnu cenu struje, što bi prema njihovoj proceni učinilo da porodice sa malim primanjima izdvajaju oko 18 odsto mesečnog prihoda za račune za električnu energiju.

“Model pojava povećanja cene električne energije za period 2018 – 2026 je previše konzervativan, jer ne uzima u obzir ostale investicije koje će biti na tržištu energije, kao što je deaktivizacije Kosova A, ulaganja u Kosovo B od oko 300 miliona eura i drugih rudarskih investicija koje će se nužno odraziti na cenu”, istakao je Blend Hiseni ispred instituta Gap.

“Od četiri kompanije koje su prijavljene samo Kontur Global je predstavio svoju ponudu. Da jedan proces bude uspešan neophodno je usvajanje dve ponude, međutim Vlada Kosova je usvojila tada samo jednu, izmenivši tadašnja pravila. Iz vlade je rečeno da oni ne rade po zakonu o javnoj nabavci, već po pravilima Svetske banke. Iz svetske banke su se oglasili, rekavši da oni ne određuju pravila u državama u kojima posluju”, istakao je Agron Demi iz Instituta Gap.

Prema Hiseniju usled povećanja cene energije, najugroženija grupa su porodice koje žive ispod granice siromaštva. Iz GAP-a navode da je analiza urađena prema podacima objavljenim u Ugovoru o Novom Kosovu, i prema podacima sa tržišta električne energije Regulatorne kancelarije za energiju.

 

izvor: RTK live