Borissov u Prištini: Kosovo i Srbija moraju pronaći razumni kompromis

Evropska unija u svoje članstvo neće primiti zemlje s problemima i Kosovo mora da reši odnose sa Srbijom, poručio je u Prištini bugarski premijer Boyko Borissov, čija zemlja trenutno predsedava Evropskom unijom.

Borissov je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Kosova Hashimom Thacijem, nakon njihovog sastanka, naglasio da Kosovo treba da nastavi dijalog sa Srbijom kako bi se rešili međusobni problemi i kako bi se život razvio bez rata.

“Neću reći ništa drugo kao alternativu, nema alternative. Videli smo raniju alternativu i paramilitarne formacije i sve drugo i ne želimo da se vraćamo u prošlost, u taj užasni period Balkana. Iskreno se nadam i da će Skoplje i Atina rešiti nesporazume i da naši prijatelji iz Makedonije uđu u NATO i EU. Mi smo s Makedonijom dali dobar primer rešavanja nesporazuma. Vi ste primorani da zajedno sa Srbima rešite nesporazume i onda vam garantujem da će EU gledati drugim očima prema našem regionu”, kazao je Borissov.

On je poručio i da ne može dati savet kako treba da izgleda konačni sporazum između Kosova i Srbije, jer je na Balkanu nezahvalno davati savete, ali je poručio da se mora pronaći kompromis.

“Ukoliko ne potpišete sporazum sa Srbijom onda ni Kosovo, ni Beograd neće ući u EU. To je ključni sporazum zato što EU ne želi da prebacite svoje istorijsko-geografske probleme, tako da vam je zadatak da pronađete razumni kompromis i da idemo dalje”, kazao je Borissov.

Izvor: Anadolija