Sirija: Tokom 2017. ubijeno 910 djece

U Siriji je u 2017. godini poginulo 910 djece, a regrutirano najmanje 961 dijete, izjavila je Marixie Mercado, glasnogovornica UNICEF-a, na konferenciji za medije u Ženevi. Ona je podsjetila da je u 2016. godini UNICEF dokumentirao pogibiju 652 djece u Siriji.

“Nasumično granatiranje civilnih područja na kojima je koncentriran veliki broj civila uzrok je povećanja broja poginule djece koji sada čine četvrtinu poginulih civila.”, kazala je Mercado.

Mercado je istakla da je najmanje 961 dijete tokom 2017. godine regrutirano i iskorišteno u oružanim borbama u Siriji, podsjetivši da je to skoro tri puta više od broja djece koja su regrutirana i uključena u oružane borbe u 2015.

Glasnogovornica UNICEF-a je kazala kako je vrlo bitno istaći da su podaci koje je iznijela provjereni i njihova tačnost utvrđena i dokumentirana “ali su stvarne brojke daleko veće”.

Prema podacima UNICEF-a, 5,3 miliona djece u Siriji je potrebna pomoć. Od tog broja oko 2,8 miliona su interno raseljeni, dok je 2,6 izbjeglo u druge zemlje.

Također, milion i sedamsto hiljada djece nije u mogućnosti da pohađa nastavu, dok milion i tristo hiljada pohađa nastavu u opasnim uslovima.

Izvor: Saff.ba