Slovenija će podržati članstvo Kosova u Interpolu

Slovenija je spremna pomoći Kosovu da postane članicom međunarodne policijske organizacije Interpol, izjavio je u utorak slovenački šef diplomatije Karl Erjavec.

Erjavec, koji boravi u službenoj posjeti Kosovu, na konferenciji za novinare s kosovskim kolegom Behgjetom Pacolijem, rekao je u Prištini da službena Ljubljana ne može uticati na zemlje članice Evropske unije koje još nisu priznale nezavisnost Kosova.

“Što se tiče Interpola, Slovenija je uvijek podržavala članstvo Kosova. Međutim, što se tiče pet zemalja članica EU-a koje nisu priznale Kosovo, to su unutrašnja pitanja država, a mi se ne miješamo u unutrašnje poslove”, rekao je Erjavec nakon razgovora s Pacollijem.

Slovenački šef diplomatije poručio je da treba nastaviti dijalog Srbije i Kosova.

Ministar spoljnih poslova Kosova nazvao je razgovor s Erjavecom “konstruktivnim” i potvrdio podršku slovenačkog šefa diplomatije “za članstvo u međunarodnim organizacijama”.

“Dobili smo podršku da nam Slovenija pomogne za članstvo u Interpolu i UNESCO-u. Opcije saradnje ostaju otvorene. Smatramo da je Slovenija bila i ostaće važan partner”, istakao je Pacolli, navodeći da je Slovenija na prvom mjestu među stranim investitorima na Kosovu.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj pozvao je nedavno EU da pronađe način da pet njenih članica ubuduće “ne blokira evropsku perspektivu Kosova”, što bi, po njegovom uvjerenju, olakšalo i Beogradu da normalizuje odnos s Prištinom.