Njemački izaslanik u Prištini zbog kašnjenja satova

Njemački izaslanik Klaus Tepfer boravio je u Prištini u okviru napora za rješavanje energetskog problema, koji je izazvao kašnjenje električnih satova u EU.

Bivši njemački ministar za zaštitu životne sredine razgovarao je sa kosovskim premijerom Ramushom Haradinajem koji je obećao saradnju u vezi sa tim pitanjem, saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.

„Haradinaj je od međunarodne strane, ali i od vlade Srbije zatražio sprovođenje Briselskog sporazuma o energetici, koja predstavlja konačno rješenje problema u energetici“, navodi se u saopštenju.

Elektromreža Srbije objavila je prošle nedjelje da je sistemska frekvenca električne energije u kontinentalnoj Evropi bila umanjena zbog nedostatka od 113 gigavat sati električne energije, a uzrok tom nedostatku je konstanto odstupanje od programa rada od strane KOSTT (Kosovske elektromreže) u periodu januar-februar 2018.

EMS je naglasila da je KOSTT od 3. marta prestao sa neovlašćenim preuzimanjem električne energije, nakon pritisaka od strane relevantnih institucija, te je povećanje odstupanja sinhronog vremena zaustavljeno.