Skupština Kosova sutra o demarkaciji

Gazeta Express saznaje da će Skupština Kosova u utorak da održi vanrednu sednicu kada se očekuje da bi poslanici trebalo da glasaju o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Očekuje se da poslanici glasaju sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom u utorak nakon što parlament nije uspeo tri puta za redom da ratifikuje sporni sporazum. Partneri u vladajućoj koaliciji nisu uspeli da obezbede 80 glasova potrebnih za ratifikaciju demarkacije.

Poslanici vladajuće koalicije i LDK iz opozicije podržavaju ratifikaciju sporazuma, dok se druga opoziciona stranka Samoopredeljenje protivi sporazumu, tvrdeći da postojećim dogovorom Kosovo gubi 8.200 hektara zemlje.

Takođe, srpski poslanici koji su deo vladajuće koalicije bojkotovali su prethodne sednice parlamenta, navodeći da ratifikacija razgraničenja nije njihov prioritet.

Lideri vladajuće koalicije nadaju se da će pojedini poslanici glasati za ratifikaciju razgraničenja i najavili su da nikakva nova sednica parlamenta neće biti održana bez većine u parlamentu.

Ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom je jedan od poslednjih kriterijuma za Kosovo da dobije liberalizaciju viza sa EU. Lideri na Kosovu upozorili su da ako parlament odloži ratifikaciju, propustiće rokove EU da ukine vize za Kosovo u 2018.

 

(Kossev)