Pošta Kosova nema novca da isplati radnike za april

Pošta Kosova je saoptšila Vladi Kosova i javnost da će 1. aprila 2018. godine doći u situaciju u kojoj preduzeće neće moći isplaćivati zaposlene i suočiti će se s različitim aktivnostima sindikata koje ih shvataju kao razumnim, piše Koha.net.

“Prema nadležnostima predstavnika Vlade Kosova, Odbor direktora Javnog preduzeća Pošte Kosova Sh.A. danas je razmotrio finansijsku situaciju u ovo preduzeće. Nakon pismenih obaveštenja upućenih Vladi, Upravni odbor ne vidi drugi izbor osim da se javno obrati Vladi Kosova, radnicima Pošte, sindikatima i javnosti da se finansijska situacija u Pošti pogoršava iz mjesec u mjesec. Ova situacija je rezultat finansijskih gubitaka Pošte u pružanju Univerzalne poštanske usluge i ne plaćanja finansijskih obaveza za usluge koje pruža određenim operatorima”, navodi se u saopštenju Upravnog odbora Pošte Kosova.

Pošta Kosova je zakonski obavezna da obezbjedi Univerzalnu poštansku službu bez obzira na trošak i gubitak koji je zabeležen godinama. S druge strane, Vlada Kosova je zakonski obavezna da pokrije gubitke u ovoj službi. Za to postoji sporazum između Pošte i Ministarstva za ekonomski razvoj. Takođe, Sud je razmotrio ovo pitanje i zatražio od Minstarstva za ekonomski razvoj da nadoknadi finansijski gubitak koji je pošta pretrpela tokom pružanja te usluge.