Mitchell: Nisam došao da predstavim novi plan za Kosovo

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove, Wess Mitchell sastao se sa predsjednikom Kosova, Hashimom Thaçijem.

Mitchell je rekao da mu je drago što je posjetu započeo na Kosovo.

“Bilo je bitno da moje prvo putovanje, započem na Kosovu. Kosovo ima ima najbolje odnose sa SAD i oni će se još više produbiti. SAD su za demokratsko Kosov. Želim da vam kažem da ćemo sledeće godine imati još aktivniju ulogu”, prenosi Koha.net.

Pomenuo je i obeležavanje 10. godišnjice nezavisnosti, rekavši da je Kosovo uradilo mnogo toga da postane država kao što je to danas.

Mitchell je u odgovoru na pitanje novinara da li će u Beogradu i Prištini donijeti novi plan za rješavanje kosovskog pitanja, plan koji je bio široko špekulisan u srpskim medijima, a takođe je prenijet i u kosovskim, on je rekao ne posjećuje Beograd i Prištinu kaki bi donio ovaj plan.

“Pročitao sam o ovim spekulacijama, ali ja sam došao da podstaknem dijalog između Prištine i Beograda”, rekao je Mitchell.

Američki zvaničnik je govorio i o izvještavanju srpskih medija da će on objaviti američki plan za Zajednicu srpskih opština.