Porodica u Prizrenu koja živi u veoma teškim uslovima

U naselju “Enver Hadri” u Prizrenu gdje ulice još nemaju imena, u maloj jednospratnoj kući živi porodica Envera Gashija, koja nažalost, više preživljava od humanitarne pomoći nego od posla koji se nudi načelniku porodice. Ne zbog toga da neće raditi, već posla imao veoma malo, a kad bi imao priliku za posao, radio bio duže od ostalih.

Enver je rekao listu “Kosova Sot” da je veoma teško pronaći posao, jer on nema nikakav zanat, pa kaže da je i teško živjeti. On kaže da ima troje djece i svo troje su učenici. “U ovim teškim uslovima, jedva postižem nabaviti elementarne stvari”, rekao je on.

Malu kuću izgradili uz pomoć porodice

Ova porodica, nažalost, nema nikakvu mogućnost za dobijanje bilo kakve socijalne pomoći koja bi pomogla ovoj porodici u teškoj ekonomskoj situaciji. Domačića kuće, Hanife Gashi, veoma je zahvalna za paket hrane kao poklon za praznik žena. Ona kaže da žive u veoma teškim uslovima. “Izgradili smo malu kuću zahvaljujući pomoći moje porodice. Ali, sada imamo troje djece. Ja sam nezaposlena, moj muž radi fizičke poslove, ali takav posao danas je teško naći”, rekla je ona za “Kosova Sot”. Međutim, ona smatra da njena djeca trebaju biti pod državnim nadzorom i da dobiju kakvu socijalnu pomoć poput cijelog svijeta.

Djeca žele uslove, kao i njihovi vršnjaci

Pošto ova porodica živi u teškim uslovima, vjerujemo da će opštinske i centralne institucije imati u  obzir sreću ove porodice sa ekonomskim teškoćama. Uoči 28. godišnjice osnivanja Foruma žena, ogranak LDK u Prizrenu, pripremljeni su paketi za porodice sa teškim eknomskim uslovima i urućeni su takvim prodicama, uključujući i porodicu Gashi.

(Kosova Sot)