Uprkos pozivu od strane EU, vlada nema plan za formiranje Udruženja

Osim demarkacije, jedan od većih problema za Haradinajevu vladu smatra se da je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Sprovođenje ovog briselskog sporazuma već duže vrijeme traže poslanici Srpske liste, a u poslijednje vrijeme oštrije je reagovao i zvanični Beograd.

O ovoj temi su razgovarali i u tehničkom dijalogu koji je nastavljen u martu, za koji se takođe očekuje da budu održani sastanci od 19. do 21. marta. To je potvrdila portparolka Evropske komisije, Maja Kocijančić.

Ona je direktno tražila od Kosovo da sprovede Sporazum o zajednici.

“Od početka trebaju obe strane da znaju da se Zajednica treba sprovesti bez odlaganja. To vrijedi i za sve ostale sporazume koji su postignuti”, rekla je Kocijančić.

Ali, uprkos ovim najavama, vlada Kosova još nije preduzela nikakve korake za sprovođenje ovog sporazuma. Bar je ovako rekla portparolka vlade, za lajmi.net, Donjeta Gashi.

” U ovoj fazi, Vlada Kosova nije počela formiranje konkretnog plana”.

Ona je rekla da je prethodna vlada formirala tim koji će izraditi nacrt ovog sporazma.

“Izvršni implementacije ili Status će biti izrađen kada Vlada Kosova naredi timu, koji je formirala 2016. prethodna Vlada. A ovaj tim se naziva “Menadžerski tim”, rekla je Gashi za lajmi.net.