Manja efikasnost, ali bolji konačni rezultat: Je li ovo najbolja Barcina obrana u historiji?

Barcelona je neporažena ove sezone u prvenstvu, a velike zasluge idu posljednjoj četvorki. Nitko nije bio bolji u povijesti nakon 27 odigranih kola…

Ove je godine Barcina momčad izgrađena na čvrstim temeljima. Nakon 27 domaćih kola, Katalonci su primili samo 13 golova – što je njihova najbolja statistika u historiji.

Mnogi su bili zabrinuti u kolovozi kada ih je Real ‘nakantao’ s pet golova u dvije utakmice domaćeg Superkupa, ali tada je Ernesto Valverde krenuo graditi snažnu obranu što je rezultiralo činjenicom da su još uvijek neporaženi u prvenstvu.

Barcelona je nakon 27 utakmica imala 13 primljenih golova samo tri puta u povijesti – 1972-73, 1986-87 i 2010-11, ali nikada nisu primili manje od toga. Valverde ima priliku srušiti Enriqueovu sjajnu momčad iz sezone 2014/15 koja je osvojila trostruku titulu. Uspjet će to ako do kraja prvenstva, u sljedećih 11 utakmica primi manje od osam golova.

Valverde ove sezone koristi formaciju 4-4-2 zbog čega su nešto manje spektakularni u napadu, ali su zato efektivniji kao momčad. Prošle godine su Katalonci u ovom razdoblju imali čak deset primljenih pogodaka više.

Najzaslužniji su svakako Gerard Pique i Samuel Umtiti koji su postali sjajni partneri u zadnjoj liniji, a pomažu im Jordi Alba koji je vratio svoju najbolju formu i Sergi Roberto.

U sredini veznog reda Sergio Busquets i Paulinho su jako pomogli ravnoteži momčadi, a uz njih je i Ivan Rakitić koji je možda i najviše napredovao pod novim trenerom. Statistički, ovo je najbolja obrana koju je Barcelona imala u povijesti.

Velike momčadi su izgrađene na sjajnoj obrani, a sada je Valverdeovoj momčadi cilj da ne samo osvoji prvenstvo, nego da to napravi bez poraza i tako se upiše u povijest kao prva momčad koja je sezonu okončala bez poraza. S ovakvom obranom, imaju itekako velike šanse.