“Thaçi ne daje nikome mandat osim PDK-u, šalje zemlju na izborima”

Politički analitičar, Faton Mehmeti u izjavi za dvevni list “Bota Sot” kaže da su koalicije na Kosovu neprirodne, jer preovladava lični interes. On je najavio da će Thaçi odvesti državu na izbore, jer, prema riječima Mehmetija, Thaçi ne želi dati nikome mandat za formiranje vlade bez volje PDK-a.

“I koalicija PAN je formirana na osnovu ličnog interesa Ramusha Haradinaja kako bi dobio poziciju premijera, i kada bi Samoopredeljenje ili LAA nominovali Haradinaja za premijera, formirao bi koaliciju sa bilo kim od njih. Stoga, teško da će se koalicija PAN rasformirati, znajući da SO i LAA neće dati poziciju premijera Haradinaju, ali i u slučaju da mu ponude tako nešto, rezultat izbora 11. juna ponovo će iskomplikovati ovu situaciju.

Na izborima 11. juna pobjednik je koalicija PAN, ali u slučaju da se raspadne, ipak Thaçi neće nikome dati mandat za formiranje vlade osim PDK-u, s opravdanjem da je ova partija bila pobjednik zajedno sa AAK-om i Inicijativom. U ovom slučaju, stvari će se toliko iskomplikovati da će Thaçi ponovo proglasiti izbore, i neće nikome dati mandat za formiranje vlade bez saglasnosti PDK-a. Vjerujem da je za ovo dobro informisan i Ramush, tako da će ili prokrijumčariti nekog poslanika kako bi dobio 61 glas ili će zemlja ponovo izaći na izbore, nema drugog izlaska”. rekao je Mehmeti.